У чому відмінність сортів кави арабіка і робуста
Чому деякі види кави досить м'які на смак, а в інших варіантах виразно чуються терпковатые нотки?
Основні правила вибору
Існує кілька факторів, які впливають на подальший смак і аромат напою:
- умови вирощування сорти, в тому числі і територіальне положення;
- спосіб обсмажування;
- вид кави.
Мало хто знає, але на смак кавового напою впливають досить факторів. Один і той же сорт в різні роки збору можуть разюче відрізнятися між собою за смаковими якостями.
Спосіб обсмажування також відіграє важливу роль. Розрізняють слабку, середню і темну обжарку. Вважається, що чим темніше колір зерна, тим більш насиченою і міцніше буде напій.
Ще один досить важливий пункт — це вид зерен. Насправді, на планеті росте просто неймовірна кількість найрізноманітніших сортів, але тільки два з них дозволені до вживання — робуста і арабіка.
Два титану
У світі мало цінуються моноварианты, адже робуста практично не здатна існувати без арабіки і навпаки.
Кава робуста — це в першу чергу неймовірна фортеця, терпкість і гіркота. Досить мала кількість людей у світі здатні насолоджуватися смаком чистої робусти. Однак варто помітити, що навіть невелика порція здатна подарувати божевільне кількість енергії. Зерна робусти трохи менше арабіки і при цьому мають більш округлою формою. Плоди містять в декілька разів більше кофеїну. Смак більш грубий і недолугий.
Кава арабіка є повною протилежністю. Дерево росте на висоті в межах 1000-2800 метрів над рівнем моря. Завдяки своєму розташуванню, зерна одержують значну кількість сонячних променів. Даний фактор робить прямий вплив на смак, відрізняється неймовірним багатством. Більш м'які і шовковисті пахощів вмить наповнюють приміщення без залишку.
Два види гармонійно доповнюються, завдяки чому народжуються запаморочливі бленди.
Наприклад, класичний еспрессо складається з 90% арабіки і всього лише на 10% робусти. Не рекомендується використовувати купажі, в яких відсоток робусти перевищує позначку у 30.
Кава в зернах — це прекрасне рішення, якщо хочеться насититися сповна чудовим ароматом.
Зовнішній вигляд зерен
Відрізнити зернової кави сортів арабіка і робуста можна за формою і розміром зерен:
- зерна арабіки більші, їх подовжена форма нагадує овал. Довжина зерен в середньому 6-9 мм, їх поверхня більш гладка.
- зерна робусти менше, мають округлу форму. Їх розмір приблизно 3-5 мм.
Также отличить сорта можно по характерной выемке: у арабики она напоминает букву S, а у робусты линия более прямая, без изгибов.
Характеристики вкуса
Кофе арабика и робуста сильно отличаются между собой по вкусу:
- арабика в зернах содержит достаточно большое количество липидов и сахара. Именно поэтому кофе отличается приятной кислинкой, горечь уравновешивается сладостью. В зависимости от региона выращивания может наделяться определенными оттенками сладости или кислотности;
- в робусте мало сахара и липидов, содержится много кофеина. Из-за этого напиток получается более горьким и тяжелым.
Арабика обладает насыщенным и мягким вкусом, робуста - более терпким и плоским с гораздо меньшим числом оттенков. Также на вкусовые качества влияют условия выращивания.
Особенности химического состава
Любителям кофе важен химический состав его сортов, поскольку он непосредственно влияет на вкус, аромат и бодрящие свойства напитка:
- благодаря наличию внушительного количества эфирных масел в составе арабики, как зерновой, так и молотый кофе этого сорта имеет яркий, насыщенный, приятный аромат. В зависимости от условий выращивания в запахе могут присутствовать фруктовые, ягодные, цитрусовые, цветочные или ореховые оттенки;
- робуста содержит достаточно много дубильных веществ, хлорогеновой кислоты, кофеина. Наличие этих веществ придает резкий и горький привкус, но такой напиток крепкий, хорошо бодрит. Робуста в зернах характеризуется слабовыраженным ароматом, менее насыщенным, чем арабика.
Цена
Поскольку арабику сложнее выращивать, транспортировать и обрабатывать, то и стоимость ее гораздо выше. Робуста же более устойчива к неблагоприятным погодным условиям, легче противостоит болезням, имеет большую урожайность – это удешевляет ее производство, поэтому стоит она меньше, чем арабика.
Для создания кофе с оптимальной себестоимостью зачастую к арабике добавляют небольшое количество робусты. Таким образом, удается соединить яркий аромат и вкус арабики с бодрящим эффектом от робусты и значительно снизить стоимость готового напитка.