Яка кава краще зерновий або мелений
На прилавках можна помітити кави в наступному вигляді:
- розчинна;
- мелений;
- у зернах.
Перший варіант можна відразу відкинути, оскільки він зовсім не володіє тією кількістю ароматів, які містяться у двох наступних позиціях. А ось про молотом і зерновому слід поговорити більш детально.
Який краще вибрати
Кава мелена — це зерна, змелені виробником. Іншими словами, збирається купаж, що складається з певних сортів кави. Після цього вони піддаються обжарке і подальших маніпуляцій. Потім зерна подрібнюють в порошок і тільки після цього упаковують.
Серед переваг можна виділити ряд наступних:
- немає необхідності витрачати надто багато часу на приготування;
- не обов'язкова навіть турка, адже заварити допускається і в чашці;
- володіє прекрасним ароматом і присмаком.
Що ж стосується недоліків, то в даному випадку необхідно виділити певний відсоток втрати купажу.
Кава зернова звичайно ж займає лідируючі позиції в даному гонці. Вся справа в тому, що зерно являє собою природну капсулу, яка дбайливо зберігає всі корисні властивості і ароматні олії до останньої хвилини. У подрібненому вигляді кави починає повільно, але впевнено віддавати аромат.
Серед професіоналів вважається, що сповна насолодитися усіма принадами кавового напою можна. Для цього слід самостійно змолоти зерна і відразу ж заварити.
Існує і ряд труднощів, які очікують покупця при купівлі зернового варіанти. В даному випадку вже точно не обійтися без кавомолки або кавомашини. Якщо достатньо тільки одного або декількох видів помелу, а також присутнє бажання самостійно варити ароматний напій, то можна цілком обійтися класичної кавомолкою.
Якщо є бажання не тільки насолоджуватися неймовірним ароматом, але спробувати неймовірну кількість варіацій приготування, тоді покупка кавоварки точно не буде зайвою.
Резюмуючи можна зробити висновки, що обидва варіанти однозначно хороші. Заварний і мелену каву дадуть ті відчуття свободи та заряду енергії, які так потребують кавомани.
Купити кава в асортименті можна в нашому інтернет магазині, офіс якого розташований в Одесі. Багатий асортимент і доступна ціна приємно порадують, змусивши повернутися до придбання ані один раз.
Особливості вибору зернової кави
Зерна повинні мати правильну форму та приблизно однаковий розмір, довгаста арабіка – 6-8 мм, округла робуста – 4-5 див. Також важлива цілісність поверхні кожного зерна, на ній не повинно бути плям і потемніння.
Не бажано купувати зернової кави у звичайному магазині. Продукт, який полежав на повітрі під впливом прямих сонячних променів, втрачає первинні характеристики.
Особливу увагу при виборі варто приділити ступеня обжарювання, оскільки в процесі обжарювання зерна сильно змінюються:
- знижується їх вологість;
- стають трохи більше розмірі;
- сахароза у складі трансформується в карамелин, завдяки чому кава стає коричневим;
- виділяється кафеоль, який наділяє продукт звичним ароматом кави;
- перетворюється структура зерен, виділяються ефірні масла.
Кожен сорт кави унікальний, тому температура і час обжарювання для кожного сорту різні. Але все ж колір і смак кави в деякій мірі залежить від ступеня обжарювання. Виділяють 5 ступенів:
- кава слабкою обжарювання зерна залишаються світлими, мають кремовий відтінок, смак – легкий і м'який;
- середня – кава набуває коричневий колір, у смаку присутня незначна гірчинка;
- віденська – колір зерен темний і злегка блискучий, у смаку з'являється невелика солодкість;
- сильна – колір стає шоколадним, смак - терпкий і гіркий;
- дуже сильна – смак володіє яскраво вираженою гіркотою і терпкістю, має помітну кислинку.
Найбільш популярні серед споживачів зерна кави середньої обжарювання і сильною, оскільки напій з них виходить не надто гірким, але досить насиченим.
Як вибрати мелену каву
Властивості готового напою безпосередньо залежать від ступеня помолу кавових зерен:
- кави грубого помелу підходить для приготування в заварнику, гранули досить великі, тому не потраплять в чашку;
- середній помел – оптимальний варіант для кавоварок;
- кави дрібного помелу розкриє всі грані свого смаку при заварюванні в турці.
Немає принципової різниці в тому, який каву вибрати: зерновий або мелений. Звичайно, мелений кава містить більше корисних речовин, які з часом випаровуються.Але мелену каву, який продається в герметичній упаковці, набагато зручніше у використанні. Головне вибирати каву перевіреного бренду, щоб бути повністю впевненим у якості напою.