Як правильно молоти зернової кави
Самостійно змелений зернової кави набагато ароматніший того, який вже поставляється на ринок в молотом вигляді. Звичайно, ніхто не збирається говорити про те, що мелену каву поганий і не годен. Проте якщо порівнювати з кави в зернах, то звичайно другий варіант неабияк виграє.
Розмір помелу
Перш ніж почати молоти каву, слід заздалегідь визначитися з розмірами помелу. Це досить важливий пункт, який може зіпсувати зерна, так і дати можливість відчути тонкощі купажу сповна.
Кожен вид помелу підходить для певного способу варіння:
- Сверхмелкий або як ще його називають «в пил». Подібний помел чудово годиться для приготування в турці. Достатньо буквально кількох хвилин, щоб зернової кави розкрився на повну силу.
- Існує ще один дрібний вид помелу — еспресо. Подібний кави буде оптимальний для приготування в кавоварках, оснащених спеціальною функцією.
- Стандартний дрібний помел придатний для варіння в ріжкових кавоварках. Щоб змолоти каву до необхідного розміру, достатньо всього декількох секунд.
- Середній за розміром помел віддалено нагадує частинки цукрового піску. Часу на те, щоб зерна повністю розкрили свої якості, необхідно близько 10-13 секунд. Даний вид подрібнення вважається найбільш універсальним, так як використовується в більшості машин.
- Великий підходить тільки крапельних кавоварок. Час помелу значно вище середнього.
Варто зауважити той факт, що досвідчений бариста щодня може змінювати ступінь помелу. Даний факт є основоположним для отримання якісного й ароматного напою. На смак кави впливає рівень і температура в приміщенні, ступінь обжарювання, складу і багато іншого.
Змолоти каву можна як вручну, так і за допомогою автоматичної машини. Звичайно, професіонали віддають перевагу другому варіанту і на це є кілька важливих причин.
У класичних ручних кавомолках помел може бути тільки в одному варіанті, коли як в електричних можливий вибір. Це дає можливість спробувати одні і ті ж зерна в абсолютно різних інтерпретаціях.
Також слід звертати особливу увагу і на нагрів, який забезпечений зернам при використанні ручного варіанта. Навіть невелика зміна температурного режиму «забирає» корисні властивості та аромат у кавових плодів.
Автоматична машина повністю зберігає властивості зерен аж до приготування.